De Friese meren verkennen per huurboot

D

Het waterrijke Friesland kun je het beste verkennen met een motorboot of sloep. Als je zelf geen boot hebt, zijn er in Friesland heel veel plaatsen waar je een motorboot kunt huren. Ook zijn er veel bootverhuurders die sloepen verhuren. Als je een sloep of boot in Friesland wilt huren, moet je op een aantal dingen letten.

Centraal in Friesland

Varen met een boot gaat nu eenmaal langzamer dan met een auto. De afstand die je op een dag kunt varen is daardoor wat beperkter. Dat heeft natuurlijk ook heel veel voordelen want je ziet onderweg bijvoorbeeld ook veel meer van de mooie Friese meren, steden en dorpjes. Maar het betekent ook dat je goed moet kijken waar je in Friesland wilt gaan varen. Als je Friesland echt wilt verkennen, dan kies je een bootverhuurder die centraal in het Friese merengebied is gelegen. Dan heb je mooie bestemmingen zoals het populaire watersportplaatsje Heeg met het Hegermeer en de Fluessen, het Coevordermeer en natuurlijk ook het mooie stadje Sloten en het Slotermeer.

Sloep huren

Wie heerlijk een dagje buiten wil zijn en een dagtochtje door Friesland wil maken, zal meestal prima uit de voeten kunnen met het huren van een sloep. Hierbij moet je er rekening mee houden dat een sloep over het algemeen open is. Er is dus niet zo veel beschutting als het weer wat minder goed is. Bij diverse verhuurders kun je ook een sloep huren met een dektent maar dat is natuurlijk altijd minder comfortabel dan een echte kajuit. Ook heeft een sloep over het algemeen geen toilet. Als je wat meer comfort wilt, kun je beter een motorboot huren.

Motorboot huren

Een motorboot met kajuit biedt heel wat meer comfort dan een sloep. Doordat een motorboot ook wat groter en stabieler is, is deze ook geschikter voor mensen die zich in een kleine, open boot niet zo erg op hun gemak voelen. In de kajuit van de meeste motorboten tref je meestal een keukenblokje, toiletruimte en een zitje dat kan worden omgebouwd tot slaapplaats. Zo kun je met een motorboot ook gedurende een langere periode het water op. En wat is er nu leuker dan heerlijk een weekje met een boot door Friesland toeren?