Waarom ik een automatische grasmaaier heb gekocht

W

Omdat mijn tuin niet enorm groot is, heb ik lang nagedacht over het aanschaffen van een goedkope robotmaaier. Hoewel robotmaaiers met een kleine maaicapaciteit niet vreselijk duur zijn, is het toch best een investering wanneer je het vergelijkt met de aankoop van een ouderwetse handgrasmaaier. Toch ben ik overstag gegaan. En gelukkig maar, want mijn gras is gezonder dan ooit tevoren.

Gemak

In de eerste plaats is het erg makkelijk om een robotmaaier jouw gras te laten onderhouden. Je hoeft enkel het grasveld af te zetten met het meegeleverde perimeterdraad, de robot in te stellen en de rest gaat vanzelf. Ook bij een klein grasveld zorgt het voor verlichting. Niet alleen grasmaaien kost tijd, maar ook het afvoeren van de grasresten vond ik altijd een flink karwei en mijn groene kliko was ook vrij snel vol na het grasmaaien. Met een robotmaaier hoef je ook de grasresten niet meer af te voeren. De grasresten worden namelijk gerecycled door middel van de mulching-techniek.

Mulching

De robotmaaier doet dus meer dan alleen maar grasmaaien. De grasresten worden door de robotmaaier verpulverd en weer uitgestrooid over het grasveld. Deze natuurlijke manier van recyclen en bemesten heet mulching. Niet alleen wordt het gazon op biologische wijze bemest, ook hoef je de grasresten niet meer af te voeren. Daarnaast moet gezegd worden dat het maairesultaat er mag wezen. Mijn gras werd met mijn handmaaier echt niet zo groen en fris. Ook groeit er in mijn grasveld geen onkruid meer, doordat de kleine grasresten de gaten tussen grassprieten opvullen.

Hooikoorts

Nog een voordeel van mijn robotmaaier is dat ik veel minder last heb van hooikoorts. Dankzij het mulching-systeem worden de grasresten heel fijn gemaakt. Daardoor krijgen de allergenen nagenoeg geen kans om vrij te komen. Voor wie graag liever relaxed in de tuin dan aan het werk is en ook nog eens last heeft van hooikoorts, is de robotmaaier echt een goede toevoeging.