Vroeg geleerd is oud gedaan

V

U kent de gezegde wel, vroeg geleerd is oud gedaan. Vaak wordt deze gezegd gebruikt waarbij de kinderen in een vroeg stadium iets wordt aangeleerd zodat zij het later goed onder de knie hebben. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het beroep wat de ouder uitoefent. Vaak wordt dit met de paplepel ingegoten bij de kinderen. In het boeren landschap cultuur ziet u vaak dat de kinderen al van jongs af aan mee op de tractor gaan. De klompjes aan trekken en daarbij de overal en mee op het land gaan. Het is daarom ook niet gek dat deze kinderen ook vaak het beroep overnemen van de ouders. En uiteindelijk dus het bedrijf gaan overnemen.

Maar dit is natuurlijk niet alleen in het boeren leven, denk hierbij ook aan het ambachtelijk werk. Een timmerman, tegelzetter, metselaar of stukadoor bijvoorbeeld. De jongetjes in dit voorbeeld volgen vaak het werk van de vader. Het daarom ook niet gek dat aan kinderspeelgoed ook plastic gereedschap wordt geproduceerd. Denk hierbij aan plastic gereedschapsbakken of een ‘accu’ boormachine of een mooie slijptol. Het is mooi om te zien dat er ook aan de kinderen wordt gedacht, dat zij mee kunnen helpen met het eigen gerei dat ze krijgen.

Soorten gereedschap

Zoals bekend is er een groot scala aan gereedschap beschikbaar voor de jonge kinderen. Het is soms verbazingwekkend wat er wordt geproduceerd voor de kleintjes. Zelfs van een gereedschapsgordel tot een werkende schroefmachine. Het mooie aan dit is dat verschillende merken ook hierop in spelen. Neem bijvoorbeeld Bosch, zij produceren gereedschap voor de kleintjes zodat ze ‘hetzelfde’ gereedschap hebben als de vader. Voor een vader is dit natuurlijk hartstikke leuk om na het eten nog eens met zijn kleine een fictieve tafel te monteren. Vandaar de term vroeg geleerd is oud gedaan, waardoor de kinderen vaak het werk van de ouders gaan overnemen.